Novice

Prostovoljstvo – MOK

Prostovoljstvo – MOK

Poziv prostovoljcem in ljudem, ki potrebujejo nujno pomoč

Kranj, 17. marec 2020 – Mestna občina Kranj (MOK) je včeraj vzpostavila posebno telefonsko številko (080 18 85), na katero lahko pokličejo vsi, ki nujno potrebujejo pomoč pri oskrbi s hrano ali zdravili, pa tudi prostovoljci, ki so pripravljeni pomagati pri tem. MOK poziva in upa, da se bo pobudi odzvalo čim več ljudi.

Kakor se je pokazalo, so največje potrebe trenutno pri oskrbi starejših, manj mobilnih in občanov, ki so v samoizolaciji zaradi okužbe oziroma možnosti okužbe, pa ne morejo računati na pomoč svojcev, sosedov ali prijateljev.

MOK zato poziva zdrave ljudi, ki imajo čas, možnost lastnega prevoza, predvsem pa voljo, da svojo namero po pomoči čimprej sporočijo na posebno telefonsko številko 080 18 85, kjer jim bodo koordinatorji predali vse informacije – kdo, kje in kaj potrebuje posamezna oseba, kako in kje bodo prevzeli hrano oziroma zdravila, na kakšen način jo bodo dostavili, da zaščitijo svoje in zdravje osebe, ki ji dostavljajo pomoč.

Tiste, ki se bodo obrnili po pomoč na posebno telefonsko številko MOK, pozivamo, naj naročajo zalogo, ki bo zadostovala vsaj za teden dni, saj bi bile pogostejše dostave na dom logistično prezahtevne.

Civilna zaščita sicer intenzivno oblikuje enoto oziroma več njih, da bo komunikacija in logistika tekla čim bolj gladko in nemoteno, preverja tudi možnost dodatne oskrbe težje mobilnih na domu v sodelovanju z DU Kranj. Tam imajo zadostne kapacitete, da pripravijo tople obroke tudi za ljudi, ki niso v njihovi oskrbi, medtem ko bi MOK zagotavljala logistično podporo prostovoljcem, ki bi bili pripravljeni dostavljati hrano na dom.

MOK ob tem potencialne prostovoljce opozarja, da jim stroškov za gorivo in amortizacijo vozila ne bo mogla povrniti, lahko pa v skrajnem primeru priskoči na pomoč s svojim voznim parkom, ki pa je zelo omejen.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *