Novice

Župan Boštjan Trilar na črnogorskem večeru v Kranju

Župan Boštjan Trilar na črnogorskem večeru v Kranju

Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar se je v soboto, 12. decembra 2015, udeležil črnogorskega večera v Kulturnem domu Kokrica. V kulturnem programu so poleg domačega društva nastopili tudi sopranistkaMilena Morača, pianistka Jelena Boljubaš, igralec Jurij Souček ter člani črnogorskega društva iz Zagreba in Reke. V pozdravnem govoru je župan Boštjan Trilar dejal, da je ponosen, da etične skupine v Kranju tako dobro ohranjajo svoje narodne običaje, še posebej je vesel, ker ljubijo tako Slovenijo kot tudi svojo matično državo. Sicer je Črnogorsko kulturno prosvetno in športno društvo Morača prvo črnogorsko društvo, ki je bilo ustanovljeno v Sloveniji pred nekaj manj kot dvajsetimi leti. Društvo je ob svojem nastanku prvo začelo gojiti kulturne odnose med državami ter tako v svoji zgodovini gostilo več kot sto Črnogorcev, ki so obiskali Slovenijo in se s svojo kulturo predstavili slovenskemu občinstvu. Predsednik društva Čedo Đukanović se je županu zahvalil za vso podporo, ki jo Mestna občina Kranj nudi etičnim skupinam iz nekdanje Jugoslavije ter tako pomaga ohranjati kulturne običaje ter omogoča prenos znanja iz roda v rod. Sopranistka Milena Morača, pianistka Jelena Boljubaš in igralec Jurij Souček so postali tudi člani kranjskega črnogorskega društva.

Sopranistka Milena Morača sodi že dolga leta med vodilne člane ansambla ljubljanske opere. Rojena v Banja Luki leta 1954 se je z glasbo začela resno ukvarjati že pri štirinajstih letih, ko se je vpisala na srednjo glasbeno šolo, in sicer v oddelek za teoretske predmete in tudi že za solopetje. Zaradi izjemnih višin in prirojene gibkosti glasu sta se s profesorico Julijo Pejnović posvetili petju najvišjih sopranskih vlog. Po diplomi na srednji šoli se je Milena Morača odpravila v Zagreb in se vpisala na Akademijo za glasbo. Tam pa se kot pevka ni počutila dobro in je raje nadaljevala študij v Ljubljani pri profesorici Ondini Otti Klasinc. Na akademiji je diplomirala leta 1980, a je že kot študentka v drugem letniku sprejela angažma kot solistka v mariborski operi. Leto za tem se je udeležila pevskega tekmovanja Villa Manin v italijanskem Vidmu in tam prejela drugo nagrado.

Pianistka Jelena Boljubaš se je rodila leta 1971 v Nikolajevu v Ukrajini. Leta 1995 je diplomirala na kijevskem državnem konservatoriju iz klavirja in glasbene pedagogike. V Ukrajini je delovala kot korepetitorica v kijevskem opernem gledališču, od leta 1997 pa živi v Sloveniji in dela  kot korepetitorica v SNG Opera in balet Ljubljana. Do zdaj je sodelovala pri pripravi več kot štirideset opernih in baletnih predstav. Kot pianistka sodeluje s številnimi domačimi in tujimi umetniki in ansambli.

Jurij Souček se je rodil leta 1929 v Ljubljani. Diplomiral je na trgovski akademiji in kasneje na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani, oddelek za igro pri prof. Vidi Juvanovi, igralec in občasno tudi režiser, stalni član drame od sezone 1953/1954 do svoje upokojitve 1993. Najbolj znan je kot pripovednik otroških del, risank v tretji osebi, kjer je posodil glas likom kot sta Pipi in Melkijad, mali in velik pujs, Palček Smuk ter Miškolin. Kot sorežiser je leta 1981 sodeloval pri otroški animirani otroški seriji 40 zelenih slonov, kjer je prav tako posodil svoj glas. Kot igralec se je preizkusil tudi na filmu, najbolj znana sta Ne čakaj na maj (1957) in Čisto pravi gusar (1987). Sodeloval pa je tudi pri televiziji, kjer je igral v seriji Waitapu (1990). Leta 2005 je prejel viktorja za življenjsko delo.

Več slik

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *