Novice

V Kranju se je začel projekt Prostofer

V Kranju se je začel projekt Prostofer

V Kranju se je začel projekt Prostofer

Kranj, 9. september 2021 – Danes je začela v Mestni občini Kranj uradno delovati brezplačna telefonska številka 080 10 10 v okviru projekta Prostofer, ki zagotavlja brezplačen prevoz starejšim in invalidom s pomočjo voznikov prostovoljcev. Upravičenim uporabnikom bo poslej na voljo brezplačen prevoz do zdravstvenega doma, lekarne ali dnevnega centra za starejše, in sicer v e-avtomobilu, ki ga zagotavlja občina. Prevoze, ki jih bo izvajalo sedem prostovoljcev, bodo zagnali 17. septembra.

Prostofer, trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših in invalidov, je namenjen občanom in občankam nad 65 let, mlajšim upokojencem in invalidom, ki ne vozijo sami, imajo slabše povezave z javnim prevozom, so prejemniki socialne pomoči, imajo nizke pokojnine in nimajo sorodnikov, ki bi jim nudili prevoz. Njihov klic na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 vsak delovni dan med 8. in 18. uro bo sprejel komunikacijski center. Ta bo zabeležil podatke klicatelja in lokacijo prevoza ter o tem obvestil voznika. Prevoze je potrebno naročiti vsaj tri dni pred želeno storitvijo. Izvajali se bodo vsak delovnik med 7. in 18. uro, začenši s 17. septembrom 2021.

E-vozilo, za katerega je poskrbela Mestna občina Kranj (MOK), bo primarno namenjeno prevozu občank in občanov do zdravstvenih in javnih ustanov, ki se nahajajo na območju občine, pa tudi do Splošne bolnišnice Jesenice in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Če bo na razpolago tako vozilo kot prostovoljec, in ne bo povpraševanja po prevozih do zdravstvenih in javnih ustanov, se bodo lahko opravili tudi prevozi upravičencev za nujni obisk trgovine in druge storitvene dejavnoste ter za namene družabnega življenja, kot na primer prevoz do obiska dnevnih centrov za starejše in invalide ter drugih medgeneracijskih središč oziroma programov za starejše in invalide. Prevozi niso namenjeni nepokretnim ali hudo bolnim, saj prostovoljci za delo z njimi niso usposobljeni.

»Dolgo pričakovani projekt je vendarle zaživel tudi v kranjski občini. Veseli me, da bomo s Prostoferjem osrečili mnoge starostnike in invalide ter jim olajšali vsakdan, kar je za MOK zelo pomembno, saj se trudimo ustvariti okolje, v katerem smo vsi zadovoljni. Hkrati sledimo konceptu zelenega, trajnostnega in lokalnega, in sicer z e-vozilom, proizvedena elektrika pa je dejansko na občinski strehi. To je za Kranj velika stvar, zelo ponosni smo na sistem, ki smo ga razvili skupaj z Vizijami mobilnosti, in vseskozi delamo na tem, da bodo ljudje v Kranju živeli še bolje. Predvsem pa zdravo,« je uspešno združevanje dveh pomembnih konceptov, skrbi za starostnike in trajnostne naravnanosti v obliki e-mobilnosti, opisal župan Matjaž Rakovec, se zahvalil prostovoljcem za njihov dragocen doprinos lokalni skupnosti in jim izročil simbolična darila.

MOK je 70. občina in četrta mestna občina, ki se je vključila v projekt Prostofer. »Na eni od občin so mi povedali lepo misel, ki bi jo rad delil z vami: veličina človeka se ne meri v denarju in moči, temveč v srčnosti in dobroti. Zato je naš slogan: S srcem na poti,« je dodal Miha Bogataj, direktor izvajalca projekta Zavoda Zlata mreža, se zahvalil županu, prostovoljcem in zaposlenim na občini, ki so sodelovali pri zagonu projekta v Kranju.

Vozniki prostovoljci so uspešno prestali usposabljanje in testno vožnjo z e-vozilom. Med sedmimi, ki bodo sedli za volan in prevažali starostnike ter invalide po občini, je tudi Ludvik Zavec. »Projekt je zelo zanimiv in poučen. Pozdravljam takšne poteze,« je dejal poklicni voznik v pokoju, ki ocenjuje, da je prevozil več kot dva milijona kilometrov. »Bil sem ves čas na poti, vse življenje. Najprej sem vozil tovornjak, potem avtobus. Slednjega po vsej Evropi v turistične namene. Vožnja me izredno veseli, zelo rad sedem za volan. Ker mi je doma kar malo dolgčas, sem se odločil, da postanem voznik pri projektu Prostofer. Da izkoristim take priložnosti tudi kot izraz solidarnosti,« je razkril 76-letnik, sicer tudi stric nekdanjega boksarskega šampiona Dejana Zavca. Tudi v pokoju veliko vozi, na leto nabere 20.000 kilometrov.

MOK zbira prijave za dodatne voznike prostovoljce na telefonski številki 04 23 73 371.

 

Pripravila: Mojca Finc

Strokovna podpora: Maja Pritekelj Brus

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *