Novice

Pešbus – OŠ Staneta Žagarja

Pešbus – OŠ Staneta Žagarja

 

PEŠBUS na OŠ Staneta Žagarja Kranj

Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju.
Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.
V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je na primer znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas imenovali Pešbus.
Ob podpori programa Aktivno v šolo ga bomo izvedli tudi na OŠ Staneta Žagarja Kranj.
Akcijo bomo izvajali dva tedna in sicer od 15. oktobra do 26. oktobra 2018.
Glede na prijave bomo pripravili ‘vozni red’ in ‘progo’ Pešbusa. O podrobnostih bomo nato obvestili starše prijavljenih otrok.
Seveda pa potrebujemo tudi vašo pomoč. Vse, ki ste zainteresirani, da bi pomagali pri akciji in tako pokazali, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar tudi za naše zdravje in okolje, vabimo, da se nam pridružite in postanete spremljevalci Pešbusa. Glede na vašo razpoložljivost in dobro voljo vas bomo uvrstili na razpored Pešbusa in vas o tem predhodno obvestili. Prosimo vas, da v primeru, če želite postati spremljevalec Pešbusa, izpolnite priloženo prijavnico. V akciji lahko sodelujejo tudi babice in dedki, tete, strici, varuške, prostovoljci …
Več o programu Aktivno v šolo in akciji Pešbus si lahko preberete na spletni strani aktivnovsolo.si, z vprašanji pa se lahko obrnete na naš e-naslov os.szagar@osszkr.si.

 

Prijavnico za spremljevalca dobite  TUKAJ.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *