Novice

Muzejčnik – november 2019

Muzejčnik – november 2019
Muzejčnik, november 2019
November. Mesec, ko se dan hitro krajša in obenem mesec, ko v Gorenjskem muzeju za vas pripravljamo zanimiv nabor dogodkov. Najprej nas bodo očarale pokrajinske fotografije, nato se bomo spomnili Kranjčana, Franceta Štiglica, skozi Kmetijske in rokodelske novice bomo spoznavali pomen dr. Janeza Bleiweisa za slovensko nacionalno zavest, na koncu pa bomo skozi zbirko ur, ki jih hranimo v muzeju priča minljivosti časa, ki vodi življenja, a ga še nihče ni ujel in zaprl v kozarec. Pa čas sploh obstaja?

Vljudno vabljeni v našo družbo

Odprtje razstave Pokrajina 2019
Glede na zanimivi  kulturni fotografski  dogodek Vas vljudno vabimo v četrtek, 7. novembra 2019, ob 18. uri v Prešernovo gledališče na svečano podelitev odličij uspešnim nagrajencem 23. slovenske  bienalne fotografske razstave POKRAJINA 2019 . Po podelitvi odličij bo še  otvoritev razstave fotografij v Mestni hiši v Kranju, Glavni trg 4.
Razstava bo na voljo za ogled od 7. do 25. novembra vsak dan od 10. do 18 ure razen ob ponedeljkih.VLJUDNO VABLJENI
Muzejski večer Kranjčani se spominjajo Franceta Štiglica

Le kdo se ne spomni slovenske filmske klasike, legendarnih filmov kot so Na svoji zemlji, Dolina miru, Ne joči, Peter, Pastirci. Njihov režiser je bil Kranjčan France Štiglic, čigar stoletnica rojstva mineva letos.
Ob tej priložnosti v Gorenjskem muzeju pripravljamo muzejski večer Spomini Kranjčanov ob stoletnici rojstva režiserja Franceta Štiglica v torek, 12. novembra 2019, ob 18. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

VLJUDNO VABLJENI

Muzejski večer Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe – nekoč in danes
Vljudno vabljeni na predavanje Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe – nekoč in danes v torek, 12. novembra 2019, ob 19. uri h Kresniku v Naklem.
Predavanje bo temeljilo na bogati zbirki starih razglednic, ki jih hranijo v Gorenjskem muzeju; zraven bodo, za primerjavo, še aktualne podobe omenjenh gora. Spremembe so očitne.VLJUDNO VABLJENI
Sobotne delavnice z Muzejčico
V mesecu NOVEMBRU nadaljujemo z rednimi tedenskimi, sobotnimi delavnicami za otroke na gradu Khislstein.  Poskrbeli bomo, da se bodo zabavali tako najmlajši, kot tudi njihovi starejši prijatelji. Delavnice so primerne za otroke od 4. leta dalje (za mlajše v spremstvu odraslega). Delavnice so brezplačne. Najave niso potrebne. V primeru dežja delavnice, ki potekajo zunaj, zamenjamo za prijetno, ustvarjalno druženje v gradu.Sobotne delavnice z Muzejčico  od 10 do 13. ure.

9.11. Izdelovanje unikatne figurice v tehniki suhega polstenja volne
16.11. Izdelovanje unikatne figurice v tehniki suhega polstenja volne
23.11.  Izdelava tkane  zapestnice – tkanje s tkalsko deščico
30.11. Stenska ura po moje – na delavnici bomo izdelali in poslikali urno ploskev s številčnico ter vstavili urni mehanizem s kazalci
VLJUDNO VABLJENI

ZGODOVINSKI DAN

Zgodovinski dan bo letos potekal v četrtek, 14. novembra 2019, od 10.00 pa vse tja do 16.00 ure v Ullrichovi hiši, Tomšičeva 42, Kranj.
Bleiweisovo urednikovanje Kmetijskih in rokodelskih novicah (1843) je povod za letošnjo temo Zgodovinskega dneva. Vsestransko aktiven in izpostavljen izobraženec 19. stoletja je s svojimi zapisi v Kmetijskih in rokodelskih novicah, povezovalno miselnostjo in naprednim gledanjem v jutrišnji dan izjemno pripomogel k obilikovanju slovenske narodne zavesti.
Gostje letošnjega Zgodovinskega dneva bodo izjemni misleci in znanstveniki: Igor Grdina, Božidar Jezernik, Željko Oset, Ksenija Horvat, Marija Stanonik, Marjan Dovič, Jože Dežman, Jurij Fikfak, Bogdan Kolar, Bernard Nežmah, Anja Mlakar in Marta Verginella.

VLJUDNO VABLJENI

Odprtje razstave Bleiweis, Novice in narodno prebujanjeGorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje razstave Bleiweis, Novice in narodno prebujanje
v četrtek, 14. novembra 2019, ob 18. uri v Prešernovi hiši v Kranju, Prešernova 7.
Kot eden najvidnejših izobražencev sredine 19. stoletja je kot dolgoletni urednik Kmetijskih in rokodelskih novic s svojimi družbeno-političnimi zapisi odločilno pomagal sooblikovati slovensko narodno zavest.
VLJUDNO VABLJENI
Literarni večer z gostoma Miklavžem Komeljem in dr. Kozmo Ahačičem
V okviru spremljevalnega programe razstave Bleiweis, Novice in narodno prebujanje Vas vljudno vabimo na literarni večer na katerem bosta gosta, pesnik Miklavž Komelj in jezikoslovec in literarni zgodovinar dr. Kozma Ahačič, spregovorila o dr. Janezu Bleiweisu, dr. Francetu Prešernu in Jovanu Veselu Koseskem. Dobimo se v četrtek, 21. novembra 2019, ob 18. uri v Galeriji Prešernove hiše v Kranju, Prešernova 7.Večer bo povezoval pesnik Jaka Košir.

VLJUDNO VABLJENI

Odprtje razstave Vzemi si čas…
Čas? Kroji nam življenja, pa vendarle, ali sploh obstaja? Kje pa je?
Vljudno vabljeni na odpprtje razstave VZEMI SI ČAS… v četrtek, 28. novembra 2019, ob 18. uri v Mestno hišo v Kranju, Glavni trg 4.
Naj vas ure iz zbirk Gorenjskega muzeja popeljejo v preteklost, ko je bil urar še cenjen in uporaben obrtnik, v čase, ko ura ni bila le dekorativni element, ampak statusni simbol. Danes še nosite ročno uro, ali raje času sledite na mobilnem telefonu?Vljudno vabljeni

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *