Novice

20. evropsko IFPA Footbag prvenstvo

20. evropsko IFPA Footbag prvenstvo
Društvo Footbag Kranj bo v sodelovanju z Mestno občino Kranj in Zavodom za turizem Kranj med 21. in 23 junijem 2018 organiziralo jubilejno 20. evropsko prvenstvo v footbagu v svojem domačem mestu.
Gre za drugo največje tovrstno tekmovanje na svetu, na njem pa se zberejo vsi najboljši igralci iz vse Evrope. Svojo prisotnost so tako že potrdili aktualna svetovna prvaka Paweł Nowak in Wiktor Dębski ter aktualni evropski prvak Mariusz Wilk (vsi trije iz Poljske), ena izmed aktualnih evropskih in svetovnih prvakinj, Lena Mlakar Jereb, pa je doma tukaj, v Kranju. Z nami bo tudi največja legenda tega športa, 9-kratni svetovni in 14-kratni evropski prvak Vašek Klouda iz Rusije, ki bo poskrbel tudi za predstavitev nogometnega prostega sloga.

Tekmovalni del prvenstva bo potekal v dveh disciplinah: v igri na mrežo (footbag net) in v prostem slogu (footbag freestyle). Kvalifikacije in izločilni boji v igri na mrežo bodo potekali 21. in 22. junija v športni dvorani Planina, kvalifikacije v disciplini prosti slog (footbag freestyle) pa v sodelovanju s krajevno skupnostjo Planina v petek, 22. Junija, na športnih igriščih na Planini 1 (med vrtcema Mojca in Najdihojca). Veliki finale bo 23. junija na Glavnem trgu med 10.00 in 18.00. Poleg finalnih tekem obeh disciplin bo tekmovanje spremljal tudi bogat program s predstavitvijo različnih footbagu podobnih športov, kot so sepak takraw in nogometni prosti slog. Najmlajši in mladi po srcu se bodo lahko preizkusili v manjši različici igre na mrežo, imenovani mini net; za tiste, ki bi se radi naučili kakšnega trika, pa bodo organizirane delavnice z vrhunskimi igralci.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno, saj bo na isti lokaciji hkrati potekala tudi Kranska kuhna.

 

Footbag Kranj

Ekipo Footbag Kranj sestavljajo vrhunski igralci footbaga, ki se s tem športom aktivno ukvarjajo že dobrih 15 let. Njihovi začetki segajo v leto 2002, ko so se iz preprostega pobrcavanja žogice v krogu preselili na igrišče za badminton in začeli z odbojko z nogo – footbagom. Kmalu so se povezali s Klubom študentov Kranj, kjer so jim omogočili uporabo telovadnice. S tem so postali projekt, ki je trajal eno leto, oktobra 2003 pa se je projekt prelevil v sekcijo Footbag Kranj. Še istega leta so se udeležili svetovnega prvenstva v Pragi in vse do danes aktivno sodelujejo na turnirjih ter evropskih in svetovnih prvenstvih, kjer so zbrali že dolg seznam odličij. Najbolj ponosni so na prvi dve zlati medalji s svetovnega prvenstva v letu 2017. Ker želijo ponovno obuditi zanimanje za ta šport ter ga promovirati, so konec leta 2017 ustanovili Športno rekreativno društvo Footbag Kranj ter si zadali za cilj spodbujanje mladih k aktivnemu preživljanju prostega časa. Seznam uspehov si lahko ogledate na https://footbagkranj.si/klub/.

 

Footbag

Footbag je razvijajoč se šport, ki izvira iz Severne Amerike. Kot tekmovalni šport v različnih oblikah obstaja vse od leta 1972. Danes ga igrajo v več kot 50 državah sveta, registriranih je okoli 1300 klubov, vsako leto se po svetu odvija vse več turnirjev in festivalov.
Tekmovalni footbag nadzoruje Mednarodna zveza footbag igralcev (International Footbag Players Association, Inc.), ki je neprofitna organizacija in promovira footbag po vsem svetu. Pravila objavlja in odobri Mednarodni footbag odbor (International Footbag Committee, IFC).

Footbag pozna več disciplin. Najbolj razširjeni sta prav gotovo tekmovalni disciplini footbag net ter footbag freestyle. Medtem ko je freestyle bolj individualne narave, pa je footbag net usmerjen proti neposrednim bojem z nasprotniki.

Net (igra na mrežo)

Footbag net je šport, sestavljen iz dveh ekip po dva igralca ali dveh nasprotnikov, ki ju loči mreža višine 152,4 cm. Igralci lahko uporabljajo samo noge od kolena navzdol. Pri igri enic sta dovoljena dva dotika, pri igri dvojic pa trije, vendar morajo biti le-ti izmenični. Namen igre je poslati trdo usnjeno žogico premera približno 6 cm prek mreže tako, da bi v nasprotnikovem polju padla na tla, ter preprečiti, da pade na tla na lastni strani igrišča.

Med igro smo priča osupljivim bojem na mreži, igralci pa za zaključke uporabljajo širok repertoar različnih zabijanj. Včasih so še bolj kot zabijanja atraktivna reševanja, ki jih igralci izvajajo med obrambo.

Freestyle (prosti slog)

Freestyle je šport, ki je bolj individualne narave, namen športa pa je izvajanje čim težjih trikov in njihovih kombinacij. Obstaja več disciplin, primarna in najbolj atraktivna pa je nedvomno rutina. Nastop ali rutino v dolžini ene minute igralci izvajajo na glasbeno podlago, v tem času pa skušajo izvesti čim več čim težjih trikov. Obenem morajo paziti tudi na splošni umetniški vtis, saj se ocenjuje tako težavnost izvedenih trikov, kot sam nastop (sinhronizacija z glasbo, umetniški vložek, interakcija z gledalci …). Igralci uporabljajo mehko, skoraj prazno žogico, ki se pri stiku z nogo splošči in tako omogoča igralcem izvajanje trikov z ustavljanjem žogice na različnih delih telesa. Padec žogice na tla je nezaželen in pomeni odbitek točk, ni pa prepovedan. Rutine ocenjujejo štirje sodniki.

Zgodovina

Že prvotni lokalni prebivalci jugovzhodne Azije in Severne Amerike so imeli v navadi brcanje raznih objektov za zabavo in igranje. To so bile po navadi ročno šivane žogice ali perjanicam (badminton) podobni objekti.
Skozi zgodovino se je zvrstilo več različnih vrst igre z različnimi pravili in nameni. Ponekod je bila za igro dovoljena uporaba rok, večinoma pa je glavni in najbolj pogost namen te igre obdržati objekt v zraku s pomočjo nog in stopal. Ruševine v Palenqeju v Mehiki kažejo, kako so Maji uporabljali noge in žogico kot glavna elementa igre. Brez dvoma se je footbag freestyle z obvladovanjem gravitacije razvil prav iz teh starodavnih iger.
Skozi stoletja so v državah, kot so Laos, Tajska in Malezija razvili igro z žogo iz ratana, velikosti malo manjše od rokometne, ki so jo imenovali takraw. Ta igra se imenuje sepak takraw (sepak v malezijskem jeziku pomeni udarec, takraw pa v tajskem jeziku žoga). Najpogosteje se igra na igrišču čez mrežo. V 60. letih prejšnjega stoletja se je ta igra razvila v moderen tekmovalen šport, ki danes spada med najpopularnejše športe na Tajskem in v Maleziji. Tekmovalni footbag net je navdih črpal prav iz te igre.

Poleti leta 1972 je John Stalberger srečal Mika Marshalla, ki je takrat brcal doma narejeno, s fižolom polnjeno žogico. John in Mike sta postala prijatelja in začela z igro, ki sta jo poimenovala »Hacking the Sack«. Takoj sta postala zasvojena z novo igro, zato sta jo želela približati tudi širši publiki. Začela sta s proizvodnjo žogic, ki sta jih poimenovala »hacky sack«, ter kmalu tudi s komercializacijo novega produkta in igre. Kmalu sta poimenovala tudi šport, ter ga tako ločila od njunega izdelka in od takrat poznamo šport kot footbag.
Leta 1975 je Mike Marshall tragično umrl za posledicami srčnega napada, star komaj 28 let. Stalberger, ki je bil odločen, da uresniči njuno vizijo o footbagu kot športu, je nadaljeval s promocijo izdelka in igre. S pomočjo prijateljev je ustanovil National Hacky Sack Association (NHSA), na koncu pa prodal pravice za žogico hacky sack podjetju Kransco, ki je dotlej izdelovalo frizbije.
V letih, ki so sledila, so se po vsem svetu začeli pojavljati mnogi navdušenci nad novim športom in footbag je zaživel. Po vzoru odbojke in tenisa so igralci začeli brcati žogico najprej na odbojkarskem, ne dolgo za tem pa na badmintonskem igrišču.

Medtem ko se v Severni Ameriki tekmovalni footbag igra že dobrih 30 let, pa se je v Evropi ta šport množično uveljavil šele kakih 10 let pozneje. Prvo pleteno žogico (hacky sack) je v Evropo iz ZDA sicer prinesel že danec Torben Wigger leta 1980, vendar se inovacija ni takoj prijela. Danes veliko ljudi pobrcava »pletenko« (tudi pri nas), bodisi učenci pred poukom ali le kot preživljanje prostega časa, a le redki med njimi se lotijo brcanja bolj resno. Večina igralcev je začela svojo pot k tekmovalnemu footbagu prav na ta način. K razvoju športa v Evropi pa je  poleg Wiggerja, prav gotovo največ prispeval Allan Hartman Petersen (prav tako iz Danske), ki je širil vest o športu in tekmovanjih po Evropi. Allan je bil med drugim tudi 4-kratni svetovni prvak v različnih kategorijah športa, in sicer med leti 1993 in 1996. Allan je bil poznan tudi kot odličen šivalec žogic, ki so jih uporabljali najboljši svetovni igralci. Veliko je prispeval k oblikam žogic, s katerimi se igra še danes.
Footbag se je v Evropi najbolj razvil na Finskem, kjer se je leta 1997 odvil tudi prvi IFAB/WFA sankcioniran turnir izven Severne Amerike, na Češkem in v Nemčiji. Sledile so jim tudi druge evropske države (Švedska, Danska, Avstrija, Francija, Rusija, Madžarska, Poljska, Slovenija …). Za prelomnico v footbag zgodovini Evrope lahko štejemo leto 2003, ko je šport tudi uradno našel prostor na stari celini. Velika zasluga gre organizatorjem svetovnega prvenstva v Pragi, ki so kot prvi v Evropi organizirali turnir, ki so se ga udeležili vsi, ki kaj pomenijo v tem športu. Footbag so približali evropski javnosti in predvsem igralcem, ki so lahko spoznali čar te igre v živo.

Lena Mlakar Jereb

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *