Novice

Mestna uprava predstavila mobilne novosti v Kranju

Mestna uprava predstavila mobilne novosti v Kranju

Mestna občina Kranj je danes, 6. aprila 2017, na novinarski konferenci predstavila več novosti, ki jih mestna uprava uvaja v prvih pomladnih tednih v Kranju in okolici.

Župan Boštjan Trilar je predstavil sistem KRsKOLESOM, ki bo uporabnikom na voljo že od te sobote, 8. aprila 2017. »KRsKOLESOM je preprost, praktičen in ekološko naravnan sistem prevoza po mestu. Z njim se boste izognili vožnji z avtomobilom in prihranili čas pri iskanju parkirnega mesta ter tako zmanjšali izpuste CO2. S preprosto izposojo in vračilom kolesa boste lahko povezali različne oblike prevoza in spremenili način svojega potovanja. Lahko boste uživali v svežem zraku, hkrati pa nekaj naredili tudi za svoje telo,” je pojasnil župan.

“Cena letne naročnine na storitev je 10 evrov. Za to ceno omogočamo brezplačno uporabo kolesa do 14 ur tedensko. Torej brez doplačila. Uporabnik pa si sam porazdeli ure uporabe po dnevih, kot si želi. To pomeni, da lahko sistem uporablja, recimo, v ponedeljek tri ure, v torek pet ur ter v soboto in nedeljo po dve uri. Registracija v sistem se lahko opravi preko spleta na spletni strani www.krskolesom.si ali v Kranjski hiši oziroma Turistično informativnem centru. Ob registraciji in podpisu pristopnice uporabnik pridobi uporabniško ime in geslo ter kartico za dostop do sistema. Sistem lahko torej uporablja ali s kartico, če je nima s seboj in kolo nujno potrebuje, lahko sistem uporablja z uporabniškim imenom in geslom, ki ju prejme ob registraciji,” je še dodal župan.

Sistem KRsKOLESOM ima trenutno šest postaj, ki so med sabo oddaljene med 3OO in 5OO metrov. Vsaka od šestih postaj ima deset ključavnic in pet koles, skupaj trenutno 3O koles. Sistem KRsKOLESOM je na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu. No, v pripravi pa je že nov razpis za nove postaje, ki bo predvidoma objavljen še v mesecu aprilu 2017. Postaje načrtujemo predvsem tam, kjer je potreba in so prebivalci izrazili potrebo po kolesarnicah.

V nadaljevanju je župan Boštjan Trilar predstavil tudi projekt prevoza na klic. Gre za električno vozilo, s katerim se bodo opravljali prevozi na klic v mestnemu središču. »To pomeni, da boste lahko avto parkirali na parkirišču ob Mestni občini Kranj, Stari Savi, Globusu, Čebelici, električno vozilo pa vas bo brezplačno pripeljalo do željene točke v starem Kranju. Računamo, da bomo tudi s tem ukrepom zmanjšali osebna vozila na območju za pešce, saj bodo poleg obiskovalcev mestnega jedra prevoz na klic lahko uporabljali turisti, ki prenočijo v hotelu ali hostlu v starem mestnem jedru. Tako bodo enostavno parkirali svoj avtomobil na enem izmed parkirišč ter se s prtljago odpravili do hotela ali hostla z električnim vozilom. Mestno jedro je, kakršno je, in je omejeno s parkiranjem. Tako bodo tudi stanovalci mestnega jedra lahko po nakupih avto pustili na za njih urejenih parkiriščih ter se z vrečkami in nakupljenim blagom do vrat pripeljali z električnim vozilom. Bi pa poudaril, da bo električno vozilo opravljalo prav posebno poslanstvo in predvsem pomagal osebam z invalidnostjo, da prispejo do določene točke. Tudi tistim, ki težko hodijo ali imajo kakšne drugačne probleme, ki jim otežujejo mobilnost. Prav zato načrtujemo, da bo ob večjih praznikih električno vozilo svojo nalogo opravljalo tudi drugod. Kot primer: Ob 1. novembru bo delovalo v okolici mestnega pokopališča. Za električno vozilo smo preko družbenega omrežja Facebook izbirali tudi ime. Več kot 330 predlogov za ime smo prejeli, na koncu smo naredili ožji izbor ter opravili še spletno anketo med imeni Pičoni, KRfurej, KRfrajer, Kranvaj, Furman in Franci. Preko spletne ankete je na koncu obveljalo ime Kranvaj. Sistem bo deloval vsak dan med 10.00 in 19.30.«

Župan je predstavil tudi nove kolesarske povezave v Kranju in sistem izposoje električnega avtomobila, ki naj bi v Kranju zaživel že v sredini maja 2017.

V Kranju bomo bogatejši tudi za dva nova težko pričakovana prehoda, in sicer pri Planetu TUŠ, ki povezuje rekreacijski poligon na vzhodnem delu Kranja, ter prehod pri vojašnici Petra Petriča, ki povezuje urejene pločnike z rekreativnim delom Kranja na zahodni strani mesta.

Vodja Komisije varno kolesarim Andrej Zalokar se je v uvodu zahvalil županu za ustanovitev komisije ter predstavil projekt električne rikše. S pomočjo evropskih sredstev Kranj pridobiva tudi rikšo. Namenjena bo za turistične prevoze na širšem območju severovzhodno od Kokrice in Predoselj, okoli območja Brdo. Rikša bo vozila po Kranju, Bledu, Bohinju in drugih turističnih destinacijah na Gorenjskem. Gre za inovativen turistični pristop in obogatitev ponudbe.

Vodja Kabineta župana Ana Vizovišek je predstavila nov portal Mestne občine Kranj, na katerem so dostopne zapore cest. “Nov podportal zapore cest je dostopen na naslovu ceste.kranj.si. Uporabniki lahko pogledajo trenutne popolne in delne zapore ne glede na razlog. Ali je to gradnja, vzdrževanje, prireditev … Na voljo je tudi napovednik zapor. Ta uporabniku omogoča predvsem, da se morda za gradnjo ali prireditev ne odloči istočasno z drugimi uporabniki in vpogled v arhiv zapor cest. Vse to je na voljo tudi na aplikaciji za pametne telefone iKRanj. Na mobilni aplikaciji si lahko ogledate tudi zemljevid postaj KRsKOLESOM, koliko ima postaja prostih koles in podobno.”

 

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *