Novice

Lions park v Kranju

Lions park v Kranju

Čeprav je bila sreda, 7. letošnjega junija v bistvu povsem običajen dan, je bila za krajane KS Huje in, lahko se tako reče, tudi za mesto Kranj vendarle nekaj posebnega. Na križišču C. 1. maja in Župančičeve ulice so namreč tega dne  po doslej znanih podatkih odprli prvi Lions park pri nas in kot se govori, jih tudi drugod po svetu ni kaj dosti. S tem dogodkom je bil storjen prvi korak pri uresničitvi ideje, rojene v Lions klubu Domžale, da Lions in Leo klubi 3. cone (zajema Gorenjsko) 1. regije slovenskega Districta 129 vsako leto v enem kraju, kjer imajo Lions klube, zasadijo in odprejo Lions park. Moto tega početja je »Sedem  dreves v sedmih letih v sedmih krajih.« Na Gorenjskem je namreč sedem mest, ki imajo organizirano lionistično gibanje. Čeprav je bila ideja rojena v LK Domžale, so drugi klubi dali prednost Kranju, ker je prestolnica Gorenjske. Pri iskanju primernega prostora je aktivno sodelovala tudi mestna občina z županom Boštjanom Trilarjem na čelu, ki je v tem projektu kaj hitro prepoznala vsebino zelenega programa. V kranjskem parku je zasajenih sedem lip, lahko pa bi bila tudi kakšna druga dreves, toda… Lipa je simbol slovenstva.

Na sliki (od leve proti desni): Gorazd Copek,Marko Gospodjinački,
Boštjan Triler,Miroslav Matijaševič, Marko Kuliš

In zakaj je do odprtja prišlo prav 7. Junija? Ta datum ima velik simbolni pomen, še posebej letošnji, kajti na ta dan pred natanko sto leti je bil v Chicagu rojen lionizem, ki se je hitro razširil tudi drugod po svetu. Danes šteje 46.696 klubov v 210 državah in ima 1.422.663 registriranih članov, ki jih povezuje skupno geslo – POMAGAMO! V zvezi z lionizmom se pogosto pojavlja ime ameriške slepe in gluhoneme pisateljice, politične aktivistke in predavateljice Helen Keller, ki je pri 19 mesecih zaradi bolezni oglušela in oslepela, s pomočjo svoje učiteljice pa kljub temu začela živeti normalno in polno življenje in na tem primeru, lahko bi tako rekli, temelji osnovni smoter lionizma.

Seznam Gorenjskih Lions klubov na klopci v parku

Junij, še posebej letošnji, pa ima simbolni pomen tudi v Sloveniji;  tega meseca leta 1995 je bil ustanovljen pri Lions klub (Ljubljana) v Sloveniji (mimogrede, idejo lionizma je v Slovenijo iz Celovca prinesel Borut Miklavčič, ki je bil pred razpadom Jugoslavije tamkaj generalni konzul),  maja leta 1997 pa se je organiziran lionizem začel tudi v Kranju.
Smoter lionizma je pomagati vsem pomoči potrebnim s posebnim poudarkom slepim in slabovidnim.  Klub zbira denar na različne načine, zato ne kaže, da bi jih naštevali, ker jih preprosto preveč, omenimo le nekatere pomembnejše; tradicionalno dobrodelno novoletno srečanje na Brdu, kjer ima klub tudi svoj sedež, stojnica ob slovenskem kulturnem prazniki v Kranju, organizacija različnih koncertov tudi v sodelovanju s kranjskim Rotary klubom (njihova dejavnost je prav tako dobrodelna), plakat miru, kjer mladi z risbo in barvami povedo, kako si predstavljajo svet, vsakoletna prireditev Povežimo se itd.

Ilija Bregar

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *